Communiceer
Duidelijk en
eerlijk

Goed om te weten

'Duurzaam' communiceren

29-08-2018

Wist je dat print(papier) nog steeds een belangrijk communicatiemiddel is in onze multimediale samenleving? In heel wat communicatiecampagnes wordt nog steeds een combinatie gemaakt van online en print. Papier heeft nochthans geen al te best imago, het wordt verspild dat het een lieve lust is en het lijkt wel dat er voor elk blad dat je uit de printer laat rollen een arme boom moet sneuvelen. Maar is het alternatief dan zoveel beter?

Is digitaal ook duurzaam?
Vandaag de dag kunnen we ons leven niet meer voorstellen zonder computers, tablets, smartphones, maar ook digitale media hebben zo hun nadelen. Ze mogen dan wel goedkoop en snel zijn, de toestellen waarop je informatie bekijkt, moeten wel gemaakt worden, ze verbruiken elektriciteit en zijn tegelijkertijd verantwoordelijk voor een fameuze afvalberg waarvan heel wat materialen, in tegenstelling tot papier en karton, niet gerecycleerd worden. Zoals altijd is er dus wel wat nuancering nodig!

Mensvriendelijk communiceren
Duurzaam communiceren bestaat enerzijds uit milieuvriendelijk communiceren maar anderzijds mag die communicatie best ook mensvriendelijk zijn! Voel jij je altijd even goed bij de hoeveelheid informatie waarmee je dagelijks overspoeld wordt? Die informatie overload zoals dat fenomeen genoemd wordt is eigen aan de digitalisering van onze informatiemaatschappij. Een papieren drukwerk kan tussen al die banners, facebookberichten, zoekresultaten en artikels soms een rustpunt betekenen.

 

geschreven door